2: Kind aan het sporten

Hoe laat u uwkind 
bewegen?

Een kind moet elke dag flink kunnen bewegen. Nog meer dan een volwassene! Springen, dansen, klimmen, maar ook de sport beoefenen waarvan hij houdt, het zijn allemaal leuke manieren om te bewegen. Bonus: het voorkomt dat hij geplaagd wordt door lastige transitproblemen!
Hier volgen enkele tips om uw kind aan te zetten om actiever te zijn, zonder dat hij het zelf door heeft:

- Bewegen met het hele gezin : Vaak is het makkelijker om beweging te nemen in groep dan helemaal alleen: een fietstochtje, een wandeling, een beetje tuinieren, een balletje trappen of naar de speeltuin gaan, het zijn allemaal manieren om ervoor te zorgen dat uw kind actiever is.
- De voorkeur geven aan stappen : Laat die auto af en toe eens staan en laat uw kind niet altijd in de buggy zitten. Om naar school te gaan, tot bij een vriendje of naar de winkel, gaat u te voet! En als het traject net iets te lang is voor die korte beentjes, kies dan voor de loopfiets, fiets, rollerblades of de step. Ze zijn er dol op.
- Schakel ze in bij het huishouden : Ook hier zijn kinderen dol op! Vooral de allerkleinsten (het enthousiasme begint te tanen zodra ze tiener zijn…). Met de bezem rondgaan, dweilen, de tafel of het bad schrobben, in hun ogen is het allemaal even leuk.
- Geef ze zin in sport : Of het nu wat voetballen is, gaan lopen in het park of ze inschrijven bij de dansstudio of judoclub om de hoek, de zin in sport moet vanaf de kindertijd worden aangewakkerd. Profiteer ervan!
- Speel de kaart van de originaliteit : Zin in iets anders? Bedenk iets bijzonders, zoals gaan boomklimmen, paardrijden of klimmen.

De activiteit zal de transit stimuleren, maar een goede hydratatie is ook noodzakelijk. Dus stop voor het sporten een flesje water in de sportzak en moedig uw kind aan om regelmatig te drinken, zowel tijdens als na het sporten. Goede gewoontes moet u vroeg aanleren!

Bronnen:
Dapoigny M., Raoux P. Constipation chez l’enfant et l’adulte. La revue du Praticien 2004;15:1699-1704. 
PNNS. http://www.mangerbouger.fr