4: Ontspannen kind

Een kind dat zen is, 
gaat moeiteloos!

De school, de vrienden, het hoge ritme, het kunnen allemaal bronnen van spanning zijn voor een kind, die hun transit kan beïnvloeden. Om hen te helpen ontspannen, zijn sommige eenvoudige en leuke oefeningetjes een ideaal middel om de pauzeknop even in te drukken.

- De boom: een oefening om een kind zich te laten concentreren op het moment. Spreek de 'beschrijving' van de boom uit: "Wortel je diep in de grond zoals ik doe met mijn benen en hef je armen op alsof het de takken van een boom zijn. Wieg zachtjes mee met de bewegingen van de wind."
- Rietje: een oefening om het kind te leren ontspannen. Spreek de volgende woorden uit om uw kind te helpen zich te concentreren op zijn ademhaling: adem in, je buik zwelt op, adem uit, laat zacht je schouders los en dan je buik. Vraag hem vervolgens dit te herhalen en zich in te beelden dat hij door een rietje ademt, zodat zijn ademhalingen steeds langer worden.
- Een doelwit: een oefening om het kind te helpen zijn stress los te laten. Het moet eerst zijn ogen sluiten en zich een doelwit inbeelden. Na diep te hebben ingeademd, moet hij zijn stress richting doelwit blazen.
- De dieren: een oefening voor de allerkleinsten. Vraag uw kind om dieren na te doen: de kat (ronde rug, platte rug), de giraf met haar lange nek, het slaan van de vleugels van een vlinder. Deze kleine relaxatieoefeningen zijn ook leuke momenten om samen te beleven! Doe ze dus zo vaak als jullie willen.

Bronnen: 
Voorbeelden van ontspanningsoefeningen voor kinderen: http://www.topsante.com, http://naitreetgrandir.com ou http://www.relaxationdynamique.fr.