CONSTIPATIE, EEN VEEL VOORKOMEND PROBLEEM

'Geconstipeerd', het is een taboewoord, het is gênant. En dat zou niet zo mogen zijn. Want eerlijk gezegd, is dit goedaardig maar vaak lastige probleem dagelijkse kost voor heel wat mensen. Ja hoor, u bent beslist niet alleen! Constipatie is een veel voorkomend probleem.

CONSTIPATIE... EEN PROBLEEM DAT VAKER VOORKOMT DAN WE DENKEN!

17,1% van de Europese bevolking leidt aan constipatie van voorbijgaande aard(1). Deze transitproblemen, die vaak stilzwijgend voorbijgaan maar vaak voorkomen, kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren: geslacht, leeftijd, voeding, gebrek aan beweging, stress of een bijzondere fysiologische toestand zoals een zwangerschap. En u? Welke factoren spelen bij u mee?

VROUWEN, HET VAAKST LAST VAN CONSTIPATIE?

Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen... vrouwen hebben tweemaal zoveel kans op tijdelijke (of occasionele) constipatie als mannen(2). Zij moeten dus extra waakzaam zijn om deze spijsverteringsstoornis, die hun levenskwaliteit kan aantasten, te voorkomen. Er zijn echter voedingsoplossingen die kunnen helpen om constipatieproblemen te verminderen of te verbeteren. Vrouwen hebben twee keer zoveel kans op constipatie(2).

Vrouwen hebben twee keer zoveel kans op constipatie
Vrouwen hebben twee keer zoveel kans op constipatie
constipatie

Ben ik geconstipeerd?

Met onze test leert u meer over de tekenen van constipatie en hoe u het probleem kunt identificeren!
 Lees er meer over... 

Representatie van constipatie

FUNCTIONELE CONSTIPATIE

Inzicht in uw dagelijkse stoelgang betekent ook de tekenen van occasionele constipatie kennen.
 Lees er meer over... 

Stress en depressie

OORZAKEN VAN CONSTIPATIE

Ontdek alle oorzaken van constipatie met onze interactieve quiz. Maar wees voorzichtig, er zijn valstrikken!
 Lees er meer over... 

ZWANGERSCHAP

 

"Ik had serieuze transitproblemen tijdens mijn zwangerschap, terwijl ik daarvoor nooit geconstipeerd was. Ik ben toen op zoek gegaan naar natuurlijke middelen om mijn transit te bevorderen."

De zwangerschap is een prachtige en bijzondere periode, maar werkt helaas vaak constipatie in de hand. Ongeveer 1 zwangere vrouw op 2 zou er last van hebben(3). De oorzaken? Eerst en vooral neemt de groeiende fœtus meer en meer plaats in en vertraagt hij het traject van de voedingsmiddelen door de darm van de mama. Bovendien kunnen ook de hormonale wijzigingen de transit afremmen. Ten slotte is er nog het ijzersupplement dat vaak wordt voorgeschreven tijdens een zwangerschap en dat constiperend kan werken. Hou moed, het is allemaal voor de goede zaak en het kan opgelost worden!

Transitproblemen tijdens de zwangerschap

OUDERDOM
EN CONSTIPATIE

"Ik ben geen 20 meer en ik voel dat op vlak van mijn transit, die trager verloopt dan vroeger. Ik heb mijn gewoontes veranderd en drink onder meer dagelijks Hépar®."

Dacht u dat rimpels en vermoeidheid de enige fysieke ongemakken waren wanneer men ouder wordt? Helaas, wie al wat ouder wordt, loopt het risico vaker geconstipeerd te zijn. 1 senior op 5 zou er last van hebben(4). Maar goed nieuws: het zou minder te maken hebben met het ouder worden zelf, maar met een gewijzigde levensstijl - een minder gevarieerde voeding en bijvoorbeeld een meer sedentaire levensstijl. U kunt er dus iets aan doen!

Bejaarde vrouw

(1) Peppas G. et al. Epidemiology of constipation in Europe and Oceania a systematic review. BMC Gastroenterology, 2008, 8: 5.
(2) Zeitoun JD, de Parades V. Constipation chronique de l'adulte. Presse Med 2013;42:1176-85.
(3) Zielinski R, Searing K, Deibel M. Gastrointestinal distress in pregnancy prevalence, assessment, and treatment of 5 common minor discomforts. J Perinat Neonatal Nurs. 2015;29(1):23-31.
(4) World Gastroenterology Organisation. World Gastroenterology Organisation Global Guidelines. Constipation : une approche globale. WGO 2010:p.1-13.