5 : Voeding voor zwangere vrouwen tegen constipatie

Gezond eten 
tijdens de zwangerschap

Als u zwanger bent, let u natuurlijk extra op wat u eet en daar hebt u gelijk in.

Het is immers belangrijk om ervoor te zorgen dat u voldoende voedingsstoffen opneemt voor uw baby en uzelf, met name enkele heel belangrijke. Het gaat onder meer om vitamine B9 (of foliumzuur), vitamine D, calcium, ijzer en jodium. Een evenwichtige voeding zal u de hoeveelheden bieden die u allebei nodig hebt.

Naast dit algemeen voedingsadvies, is het misschien nodig dat u uw voeding aanvult met geneeskundige supplementen, maar enkel op voorschrift van uw arts of vroedvrouw.

Wilt u weten hoe u op een natuurlijke manier aan deze voedingsstoffen geraakt? Hier volgen enkel voorbeelden:
 

VITAMINE B9

gestileerde illustratie van hazelnoten

Deze vitamine vindt u in hazelnoten (njam!), groene bladgroenten (spinazie, veldsla, broccoli, ...), eidooier en bepaalde ontbijtgranen - die in dat geval verrijkt zijn met vitamine B9.
 

VITAMINE D

gestileerd halfgeopend sardineblikje

Deze vindt u in vette vis (haring, zalm, sardines, ...), waar u dus lekker van kunt smullen, en in bepaalde melkproducten verrijkt met vitamine D.
 

CALCIUM

calcium

Calcium zit onder meer in melkproducten (melk, kaas, yoghurt, ...), maar, in tegenstelling tot wat velen denken, ook in andere voedingsmiddelen! Zo zit er ook heel wat door ons organisme goed opneembare calcium in kolen, broccoli, sardines, witte bonen, maar ook in bepaalde natuurlijke mineraalwaters die 'mineraalrijk' zijn.
 

IJZER

gestileerde illustratie van een runderribstuk in een wit bord

IJzer vindt u in hoofdzaak in vlees en zit ook soms in verrijkte graanproducten. Ook brood bevat ijzer, maar slechts een verwaarloosbare hoeveelheid. Maar omdat we dagelijks veel brood eten, zorgt het uiteindelijk toch ook voor een goede ijzerbijdrage.
 

JODIUM

gestileerde illustratie van een vis als bron van jodium

Jodium vindt u van nature uiteraard vooral in zeevis, maar ook in soja of melkproducten.

Bronnen: PNNS. www.mangerbouger.fr. Consulté le 14/04/2016. 
Zielinski R, Searing K, Deibel M. Gastrointestinal distress in pregnancy: prevalence, assessment, and treatment of 5 common minor discomforts. J Perinat Neonatal Nurs. 2015;29(1):23-31.
Anses. Table Ciqual 2013.