8 : Groenten en fruit voor kinderen tegen constipatie

Zorg ervoor dat hij graag
fruit en groenten eet

Het is een beetje cliché: maar heeft uw kind ook de neiging te mokken wanneer er fruit en groenten op tafel verschijnen? Het is een klassiek probleem! Nochtans zijn deze voedingsmiddelen belangrijke vezelbronnen en essentieel voor de goede werking van zijn transit.

Dus hoe overtuigt u uw kind om er voldoende van te eten? Hier volgen enkele tips voor het vlotter eten van fruit en groenten:

- Help uw kind zijn gevoelens uit te drukken door bijvoorbeeld even stil te staan bij de kleur, textuur, smaak, vorm, ... van fruit en groenten.
- Vertel iets over het fruit en de groenten door bijvoorbeeld uit te leggen hoe ze groeien en waar ze vandaan komen.
- Breng eens een bezoekje aan een kinderboerderij of een boomgaard om te laten zien hoe fruit en groenten groeien.
- Kweek ze in uw eigen tuin. Waarom niet een klein deeltje van de tuin omtoveren tot een moestuintje? Woont u op een appartement? Dan kunt u enkele tomatenplanten, wat peterselie of munt in bakken planten. Of aardbeien!
- Neem uw kinderen mee naar de markt en vraag hen naar de namen van het fruit en de groenten die ze in de verschillende marktkraampjes zien. En laat ze zelf kiezen! Niets zo goed om ze daarna zin te geven om ze op te eten.
- Kook samen om hen zin te geven om nieuwe smaken te ontdekken. Vertrouw uw kind in de keuken enkele, aan de leeftijd aangepaste, taken toe bij de bereiding van de maaltijd en laat fruit en groenten die rauw kunnen worden gegeten ook proeven.
- Maak samen grappige bordjes, door bijvoorbeeld mannetjes te maken met groenten.