5: Vezelrijke voeding voor constipatie

Neem elke dag 
voldoende vezels op!

Het is geweten, om constipatie te vermijden en voor een goede transit moet u een vezelrijke voeding eten. Maar waar zitten die vezels nu precies in?

De ultieme tip? Neem de gewoonte om tijdens de maaltijd regelmatig te drinken. Het zorgt ervoor dat u even pauzeert en het draagt bij tot uw dagelijkse hydratatie. En waarom niet kiezen voor Hépar®, water dat hydratatie combineert met een bewezen efficiëntie voor de transit*?
 

KIES VOOR 'VOLKOREN'

complet-nl_optimized_optimized.png

Vervang klassieke granen door volkorengranen, door bijvoorbeeld te kiezen voor volkorenbrood, salades met volkorenpasta, risotto met volkorenrijst of volkorenbloem voor taarten en cakes... Volkorengranen zijn perfect voor alles waar we maar zin in kunnen hebben, en ze smaken heerlijk.
 

MIK OP FRUIT EN GROENTEN

illustration stylisée d'une pomme rouge et d'un poireau

Vers of bereid, ze zijn uitstekende vezelbronnen en ze zullen uw transit een boost geven. Fruit en groenten zijn ook heerlijk rauw uit het vuistje. Ze verplichten u om goed te kauwen om de stukjes kleiner te maken. Het is een manier om uw tijd te nemen aan tafel...
 

DENK OOK AAN GEDROOGD FRUIT

illustration stylisée d'une amande et d'une noix sources de fibres

Voeg gedroogd fruit (abrikozen, vijgen, ...), amandelen of hazelnoten toe aan uw zoete en hartige bereidingen. Ze zijn niet alleen heerlijk, deze bondgenoten van uw transit zijn ook rijk aan vezels.
 

DENK AAN VEZELS VOOR ELKE MAALTIJD

Het is niet moeilijk om in elke maaltijd voedingsmiddelen te verwerken die goed zijn voor de transit. Bijvoorbeeld:

une assiette de pâtes au blé complet et deux épis de blé qui figurent l'apport en fibres de ce plat

- Bij het ontbijt: voeg volkorengraantjes en wat rode vruchten toe aan uw yoghurt, en begin de dag goed met vers fruit;
- Bij de lunch: geniet van rauwkost bij uw voorgerecht en neem een goede portie groenten bij uw hoofdgerecht. Voor het dessert voegt u wat in blokjes gesneden appel of peer toe aan wat plattekaas of kiest u voor een fruitsla (die u nog eens extra kunt bestrooien met geschaafde amandelen of kaneel!).
- Bij het avondmaal: kiest u voor een lichte maaltijd met een groene salade gevolgd door een groentepannetje en volkorenpasta. Eindig voor een zoete toets met een vruchtencompote.
- Hebt u tussendoor zin in iets? Neem een pauze met een stuk fruit om zo uit de hand te eten, een volkorenkoekje of een handvol amandelen.
 

* Hépar® is doeltreffend bij functionele constipatie, buiten elke onderliggende ziekte. HÉPAR® kan een laxatieve werking hebben. Drink 1 l HÉPAR® per dag in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Bronnen: Exemples de massages abdominaux :
www.topsante.com et www.aufeminin.com