Constipatie: De Symptomen
Constipatie kan bijzonder ongemakkelijk zijn en dit probleem, dat vaak onschuldig is, is de dagelijkse realiteit voor veel mensen. En ja, je bent niet alleen. Deze spijsverteringsstoornis is in werkelijkheid zeer wijdverbreid en kan een aanzienlijke impact hebben op je dagelijks leven. Maar maak je geen zorgen, Hépar is er om je te ondersteunen! In dit artikel ontdek je de verschillende symptomen van functionele constipatie om je te helpen beter te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt en, vooral, om geschikte oplossingen te vinden. Laten we beginnen!

Constipatie: Wat is het?
Constipatie, we weten meestal allemaal hoe het zich manifesteert, maar het is soms moeilijker om te begrijpen waarom het gebeurt. Uiteindelijk is het vrij eenvoudig, je kunt het zien als een "file" die door verschillende factoren kan worden veroorzaakt.
In wezen bewegen onze ontlasting door onze dikke darm dankzij kleine, natuurlijke en totaal onopgemerkte samentrekkingen. Maar waar het ingewikkeld wordt, is wanneer er een vertraging van deze samentrekkingen optreedt en een afname van hun intensiteit, waardoor onze ontlasting langer kan blijven zitten. Let op, een trage transit is niet noodzakelijk constipatie! Maar men schat dat als je slechts één keer per week naar het toilet gaat, het inderdaad constipatie is.
We spreken van chronische obstipatie wanneer de tekenen/symptomen (harde en weinig frequente ontlasting) minstens zes maanden aanhouden. Vergeet niet dat de moeilijkheid om te evacueren ook een criterium is. En alsof dat nog niet genoeg is, moet je weten dat deze nadelen kunnen worden aangevuld met opgeblazen gevoel en dus de sensatie van "opgeblazen" zijn...
Je begrijpt het, in dat geval, net als bij pijn, wordt aangeraden een gezondheidsprofessional te raadplegen. Je arts kan de tekenen van obstipatie interpreteren en bepalen of deze obstipatie mogelijk verband houdt met een lopende behandeling. Hij of zij kan ook overwegen om de behandeling te wijzigen, indien nodig; of je adviseren over een geschikte voeding om je klachten te verlichten en toekomstige ongemakken te voorkomen.


Wat zijn de symptomen van constipatie
Iedereen heeft zijn eigen ritme: de normale frequentie van ontlasting varieert aanzienlijk van persoon tot persoon, van drie keer per dag tot drie keer per week. In feite spreken we van constipatie wanneer de transit te traag is, wat zich kan manifesteren door:
• Een verminderde frequentie van ontlasting,
• Harde ontlasting die de defecatie moeilijk maakt.
Bij een volwassene kan men obstipatie vermoeden als:
• Het gebruikelijke ritme van ontlasting significant vertraagt, tot minder dan drie keer per week;
• De consistentie van de ontlasting harder wordt. Dit kan het bezoek aan het toilet moeilijk of pijnlijk maken. Soms is de ontlasting klein van volume en kan de evacuatie incompleet lijken.
En bovendien moet je weten dat constipatie ook gepaard kan gaan met gevoelens van buikongemak, krampen en opgeblazen gevoel1. Maar geen stress, met een beetje aandacht komt alles weer in orde!

Welke factoren bevorderen constipatie?
Constipatie kan echt vervelend zijn, en vaak dragen verschillende dagelijkse factoren hieraan bij. Of het nu gaat om wat je eet, je niveau van lichamelijke activiteit of de hoeveelheid water die je drinkt, deze dagelijkse gewoonten kunnen een grote impact hebben2.
Om je te helpen ze beter te identificeren, zijn hier enkele voorbeelden van de belangrijkste oorzaken van constipatie:
• Voeding: Een van de meest invloedrijke factoren is de voeding. Een vezelarm dieet is een veelvoorkomende oorzaak van constipatie3. Denk er dus aan om vezels aan je voeding toe te voegen (bijvoorbeeld: van haver, tarwezemelen, rogge ...) omdat ze stimulerende effecten hebben. Afhankelijk van de situatie helpen ze om het volume van de ontlasting te verhogen, de darmtransit te versnellen of bij te dragen aan de darmfunctie4.
• Hydratatie: Een onvoldoende hydratatie kan ook constipatie bevorderen. Vloeistoffen spelen een belangrijke rol in het spijsverteringsproces door de vezels effectief te laten functioneren. Een onvoldoende waterinname kan de ontlasting hard en moeilijk te evacueren maken. Het wordt daarom aanbevolen om ongeveer 1,5L water per dag te drinken. Het moet soepel gaan! Dus in geval van obstipatie, denk aan Hépar, dat bekend staat om zijn natuurlijke effecten op de transit7!
• Lichamelijke activiteit: Een gebrek aan lichaamsbeweging is een andere belangrijke factor. Bewegen is de sleutel! Regelmatige lichamelijke activiteit stimuleert de darmfunctie en helpt om een regelmatig ritme voor de ontlasting te behouden5.
• Psychologische factoren: Blijf zen... Stress kan ook de darmmotiliteit beïnvloeden en de symptomen van constipatie verergeren6.
Wat te doen tegen constipatie?
Heb je last van constipatie? We hebben oplossingen voor jou!
Tijdelijke of occasionele constipatie kan verbeteren, vooral door te kiezen voor een geschiktere voeding. Bij twijfel over je darmtransit, zoek niet verder, doe een snelle test hierboven om te ontdekken of je constipatie hebt of niet. Ontdek daarna onze persoonlijke adviezen op basis van jouw resultaten!
Denk ook aan het drinken van Hépar! In feite is het natuurlijke mineraalwater Hépar sinds 1875 erkend door de Nationale Academie van Geneeskunde voor zijn laxerend effect. Vergeet niet dat de effectiviteit van Hépar ook klinisch erkend7 is als een positieve bijdrage aan een effectieve en probleemloze darmtransit! Het zou zonde zijn om het niet te gebruiken!

(1) https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/constipation-adulte/definition-symptomes-facteurs-favorisants
(2) https://www.ameli.fr/paris/assure/sante/themes/constipation-adulte/que-faire-quand-consulter
(3) https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/constipation-adulte/definition-symptomes-facteurs-favorisants
(4) A titre d'illustration : Les fibres d'avoine contribuent à augmenter le volume des selles (EFSA 2011;9(6):2249). Les fibres de son de blé contribuent à accélérer le transit intestinal (EFSA 2010;8(10):1817. Les fibres de seigle contribuent à une fonction intestinale normale (EFSA 2011;9(6):2258).
(5) https://www.ameli.fr/assure/sante/themes/constipation-adulte/definition-symptomes-facteurs-favorisants
(6) https://www.inserm.fr/actualite/comment-le-stress-psychologique-provoque-t-il-des-troubles-digestifs/
(7) Hépar peut être laxative. Pour un effet optimal, nous recommandons de boire 1L d’Hépar par jour dans le cadre d’une alimentation variée, équilibrée et d’un mode de vie sain.
(8) Kantar Health_Etude sur la prescription d’eau minérale par les médecins généralistes_2020