Het water van Hépar kopen

Ontdek de 10 gepersonaliseerde adviezen om uw transit op peil te houden.

Ik ben

Advies in geval van constipatie bij een kind

1

En wat met
de kleintjes?

Bij kinderen is constipatie een redelijk vaak voorkomend spijsverteringsprobleem. Heeft uw kind eerder luie darmen? Hier volgen enkele ideeën die elke dag kunnen helpen:

 • - Beweging! Dagelijks bewegen is een ideale remedie tegen constipatie.. lke dag bewegen is niet enkel een manier om gezond te blijven, het is ook goed voor de transit. En om vriendjes te maken!
 • - Vezels! Een vezelrijke voeding is van kapitaal belang voor de transit van uw kind.. Bovendien vindt u vezels in voedingsmiddelen waarover kinderen zelden mokken: vers of gedroogd fruit, groenten (er zijn vast en zeker soorten die ze lusten…) en graanproducten op basis van volkorenmeel.
 • - Water! In functie van de leeftijd moet uw kind elke dag tussen 1 et 1,5 l water drinken. Om hem hierbij te helpen, zorgt u voor echte watermomenten verspreid over de dag: bij het ontbijt, tijdens de speeltijd, bij het vieruurtje, …
 • - Goede gewoontes! En dan hebben we het over goede gewoontes op toilet.. Moedig uw kind aan om zijn boodschap niet op te houden, om een regelmatig ritme te respecteren en om zijn tijd te nemen, door hem bijvoorbeeld zijn favoriete boekje te geven.
  Als de problemen aanhouden of als de pijn te hevig wordt, praat er dan over met uw arts of pediater.
Bronnen

Dapoigny M., Raoux P. Constipation chez l’enfant et l’adulte. La revue du Praticien 2004;15:1699-1704.
Zeitoun JD et de Parades V. Constipation chronique chez l’adulte. Presse Méd. 2013;42(9)1176-1185.
Dupont C, Campagne A, Constant F. Efficacy and safety of a magnesium sulfate-rich natural mineral water for patients with functional constipation. Clin Gastroenterol Hepatol. 2014;12:1280-7.

2

Hoe laat u uw
kind bewegen?

Een kind moet elke dag flink kunnen bewegen. Nog meer dan een volwassene! Springen, dansen, klimmen, maar ook de sport beoefenen waarvan hij houdt, het zijn allemaal leuke manieren om te bewegen. Bonus: het voorkomt dat hij geplaagd wordt door lastige transitproblemen!

Hier volgen enkele tips om uw kind aan te zetten om actiever te zijn, zonder dat hij het zelf door heeft:

 • - Bewegen met het hele gezin : Vaak is het makkelijker om beweging te nemen in groep dan helemaal alleen: een fietstochtje, een wandeling, een beetje tuinieren, een balletje trappen of naar de speeltuin gaan, het zijn allemaal manieren om ervoor te zorgen dat uw kind actiever is.
 • - De voorkeur geven aan stappen : Laat die auto af en toe eens staan en laat uw kind niet altijd in de buggy zitten. Om naar school te gaan, tot bij een vriendje of naar de winkel, gaat u te voet! En als het traject net iets te lang is voor die korte beentjes, kies dan voor de loopfiets, fiets, rollerblades of de step. Ze zijn er dol op.
 • - Schakel ze in bij het huishouden : Ook hier zijn kinderen dol op! Vooral de allerkleinsten (het enthousiasme begint te tanen zodra ze tiener zijn…). Met de bezem rondgaan, dweilen, de tafel of het bad schrobben, in hun ogen is het allemaal even leuk.
 • - Geef ze zin in sport : Of het nu wat voetballen is, gaan lopen in het park of ze inschrijven bij de dansstudio of judoclub om de hoek, de zin in sport moet vanaf de kindertijd worden aangewakkerd. Profiteer ervan!
 • - Speel de kaart van de originaliteit : Zin in iets anders? Bedenk iets bijzonders, zoals gaan boomklimmen, paardrijden of klimmen.

De activiteit zal de transit stimuleren, maar een goede hydratatie is ook noodzakelijk. Dus stop voor het sporten een flesje water in de sportzak en moedig uw kind aan om regelmatig te drinken, zowel tijdens als na het sporten. Goede gewoontes moet u vroeg aanleren!

Bronnen

Dapoigny M., Raoux P. Constipation chez l’enfant et l’adulte. La revue du Praticien 2004;15:1699-1704.
PNNS. http://www.mangerbouger.fr

3

Massages
voor kinderen

Ook al vergeten we het soms, zelfs een kind kan af en toe last hebben van stress... En dit kan ertoe leiden dat de transit wordt afgeremd. Om uw kind te helpen ontspannen, volgt hier een eenvoudige techniek voor 'zelfmassage':

 • - Ga op de rug liggen op een rustige plek.
 • - Leg de twee handen op de buik, onder de navel.
 • - Masseer met cirkelbewegingen in wijzerzin en maak een voortdurend drukkende beweging met de vingers (zonder echter te hard te drukken).
 • - Doe dit gedurende 5 minuten.

Het is een leuk moment om te delen met uw kind en de massage is ook een moment om tot rust te komen.

4

Een kind dat
zen is, gaat moeiteloos!

De school, de vrienden, het hoge ritme, het kunnen allemaal bronnen van spanning zijn voor een kind, die hun transit kan beïnvloeden. Om hen te helpen ontspannen, zijn sommige eenvoudige en leuke oefeningetjes een ideaal middel om de pauzeknop even in te drukken.

 • - De boom: een oefening om een kind zich te laten concentreren op het moment.. Spreek de 'beschrijving' van de boom uit: "Wortel je diep in de grond zoals ik doe met mijn benen en hef je armen op alsof het de takken van een boom zijn. Wieg zachtjes mee met de bewegingen van de wind."
 • - Rietje: een oefening om het kind te leren ontspannen. Spreek de volgende woorden uit om uw kind te helpen zich te concentreren op zijn ademhaling: adem in, je buik zwelt op, adem uit, laat zacht je schouders los en dan je buik. Vraag hem vervolgens dit te herhalen en zich in te beelden dat hij door een rietje ademt, zodat zijn ademhalingen steeds langer worden.
 • - Een doelwit: een oefening om het kind te helpen zijn stress los te laten. Het moet eerst zijn ogen sluiten en zich een doelwit inbeelden. Na diep te hebben ingeademd, moet hij zijn stress richting doelwit blazen.
 • - De dieren: een oefening voor de allerkleinsten. Vraag uw kind om dieren na te doen: de kat (ronde rug, platte rug), de giraf met haar lange nek, het slaan van de vleugels van een vlinder.

Deze kleine relaxatieoefeningen zijn ook leuke momenten om samen te beleven! Doe ze dus zo vaak als jullie willen.

Bronnen

Voorbeelden van relaxatieoefeningen voor kinderen: : http://www.topsante.com, http://naitreetgrandir.com of http://www.relaxationdynamique.fr.

5

Ook vezels
voor kinderen?

Ja hoor! Bij een kind is, net zoals bij een volwassene, een vezelrijke voeding bevorderlijk voor een goede transit. Om de gepaste hoeveelheid vezels te kennen voor uw kind, bestaat er een heel eenvoudig regeltje: u neemt de leeftijd van uw kind en telt er 5 bij op. Een kind van 6 jaar moet bijvoorbeeld 11 g vezels per dag opnemen. U weet niet welke voedingsmiddelen hem de juiste hoeveelheid vezels kunnen bieden? Om u te helpen, geven we hier enkele voorbeelden:

Voedingsmiddelen Hoeveelheid vezels
1 Kommetje frambozen (100 G) 7 g
1 Bord volkorenpasta (170 G) 6 g
1 Grote peer (ongeschild) (200 G) 6 g
1 Portie erwten (100 g) 6 g
1 Bord klassieke pasta (170 G) 4 g
1 Bord volkorenrijst (170 G) 4 g
1 Halve verse avocado (70 G) 4 g
1 Portie prei of sperziebonen (100 G) 3 g
1 Banaan(100 g) of 1 appel (ongeschild)(150 g) 3 g
1 Handjevol amandelen (20 G) 3 g
1 Bord aubergine (100 G) 3 g
1 Portie broccoli (100 g) 2 g
1 Gedroogde vijg (20 G) 2 g
1 Bord gekookte rijst (170 G) 2 g
Bronnen

Anses. Apports nutritionnels conseillés pour la population française. 3ème édition. 2001. Edition Tec&Doc.
Dapoigny M., Raoux P. Constipation chez l’enfant et l’adulte. La revue du Praticien 2004;15:1699-1704.
GEMRCN 2015

6

Een vieruurtje
met extra vezels

Het heilige vieruurtje, essentieel voor het voedingsevenwicht van kinderen, helpt de batterijen opladen en helpt om het vol te houden tot het avondmaal zonder zin te krijgen om van alles te knabbelen. Om het vieruurtje evenwichtig te houden, kiest u best voor fruit en graanproducten. Vergeet er geen drankje bij te geven, waarbij de voorkeur uitgaat naar water, dat geen calorieën bevat (dus liever geen limonade of andere gesuikerde dranken).

De vezels die uit fruit en graanproducten worden gehaald, kunnen dus ook makkelijk worden geïntegreerd in een gezond tussendoortje. We geven enkele voorbeelden:

Bronnen

Dapoigny M., Raoux P. Constipation chez l’enfant et l’adulte. La revue du Praticien 2004;15:1699-1704.
GEMRCN 2015
Anses. Table Ciqual 2013.

 • Fruitig vieruurtje:

  Twee sneden volkorenbrood met frambozenconfituur, enkele stukjes verse peer en een glas water = 6 g vezels.

 • Een krokant vieruurtje:

  Een appel en een granenreep met hazelnoot, vergezeld van een glas water = 5 g vezels.

 • Een exotisch vieruurtje:

  Een volkorenbroodje besmeerd met een beetje hazelnootchoco, bestrooid met kokosnootpoeder, geserveerd met een smoothie van banaan = 7,5 g vezels.

7

Hoe omgaan met
de transit op school?

Op school kan naar toilet gaan soms een echte beproeving zijn voor uw kind, vooral als hij nog maar net zindelijk is. Sommige kleintjes kunnen de neiging vertonen om het heel de dag op te houden, wat de transit die soms al verstoord is, kan bemoeilijken. Aarzel niet om in dit geval een klein ritueel in te voeren door uw kind 's avonds als het van school komt altijd als eerste werk naar toilet te laten gaan.

Denk er ook aan om hem voor te stellen naar toilet te gaan voor hij aan een activiteit begint. Zodra hij met iets bezig is, gaat hij er mogelijk zo in op, dat hij er zelf niet op tijd aan denkt.

Naast deze positieve omkadering, houdt het bevorderen van een goede transit ook in dat er dagelijks tijd is voor beweging, dat de voeding vezelrijk is en de hydratatie afdoende, allemaal gewoontes die heel de dag lang moeten worden toegepast!

Bronnen

Dapoigny M., Raoux P. Constipation chez l’enfant et l’adulte. La revue du Praticien 2004;15:1699-1704.
www.mpedia.fr

8

Zorg ervoor dat hij
graag fruit en groenten eet

Het is een beetje cliché: maar heeft uw kind ook de neiging te mokken wanneer er fruit en groenten op tafel verschijnen? Het is een klassiek probleem! Nochtans zijn deze voedingsmiddelen belangrijke vezelbronnen en essentieel voor de goede werking van zijn transit.

Dus hoe overtuigt u uw kind om er voldoende van te eten? Hier volgen enkele tips voor het vlotter eten van fruit en groenten:

 • - Help uw kind zijn gevoelens uit te drukken door bijvoorbeeld even stil te staan bij de kleur, textuur, smaak, vorm, ... van fruit en groenten.
 • - Vertel iets over het fruit en de groenten door bijvoorbeeld uit te leggen hoe ze groeien en waar ze vandaan komen.
 • - Breng eens een bezoekje aan een kinderboerderij of een boomgaard om te laten zien hoe fruit en groenten groeien.
 • - Kweek ze in uw eigen tuin. Waarom niet een klein deeltje van de tuin omtoveren tot een moestuintje? Woont u op een appartement? Dan kunt u enkele tomatenplanten, wat peterselie of munt in bakken planten. Of aardbeien!
 • - Neem uw kinderen mee naar de markt en vraag hen naar de namen van het fruit en de groenten die ze in de verschillende marktkraampjes zien. En laat ze zelf kiezen! Niets zo goed om ze daarna zin te geven om ze op te eten.
 • - Kook samen om hen zin te geven om nieuwe smaken te ontdekken. Vertrouw uw kind in de keuken enkele, aan de leeftijd aangepaste, taken toe bij de bereiding van de maaltijd en laat fruit en groenten die rauw kunnen worden gegeten ook proeven.
 • - Maak samen grappige bordjes, door bijvoorbeeld mannetjes te maken met groenten.

9

Welke sport
voor welk kind?

Net zoals bij volwassenen is dagelijks bewegen en sporten belangrijk voor de gezondheid van kinderen. Het is niet alleen plezierig, kinderen leren er belangrijke waarden mee en de fysieke activiteit speelt een positieve rol voor de transit.

Van tennis tot dans over aikido of circusschool, tegenwoordig worden er zoveel sporten aangeboden voor kinderen. Laat ze dus verschillende dingen uitproberen, zodat ze ontdekken wat hun het beste ligt.

 • - Les Individuele sporten zoals tennis, zwemmen of paardrijden ontwikkelen de wilskracht en het nemen van initiatief.
 • - Les Artistieke activiteiten zoals dans, gymnastiek of circusschool bieden de mogelijkheid om zich uit te drukken en zijn grenzen te verleggen.
 • - Les Bij gevechtsporten,, zoals judo of karate, wordt er gewerkt aan de coördinatie en wordt de energie gekanaliseerd.
 • - L’Atletiek, is veelzijdig en laat toe om verschillende disciplines te ontdekken, zoals lopen, springen, speerwerpen of kogelstoten.
 • - Les Collectieve sporten zoals voetbal, handbal, hockey of basketbal, zijn erg in trek, voeden het zelfvertrouwen en ontwikkelen de teamgeest.
 • - Les Watersportenbieden,, wie aan water woont, naast de voordelen van sporten ook een contact met moeder natuur. Net zoals paardrijden zorgt voor een goede band met dieren.

Om de juiste activiteit te vinden voor uw kind, kunt u altijd te rade gaan bij uw lokale sportdienst of de school, om te horen wat de mogelijkheden zijn. Vraag het ook aan ouders van vriendjes, want zij zijn vaak een goede informatiebron!

Bronnen

PNNS. www.mangerbouger.fr.

10

Water,
een onmisbare
drank

Een goede hydratatie is van essentieel belang om in vorm te blijven en faciliteert de transit.

Naargelang de leeftijd moeten kinderen ussen 1 en 1,5 liter water drinken per dag..

Toch hebt u het zeker al gemerkt, kinderen vergeten vaak om regelmatig te drinken. Hier zijn enkele tips om uw kind te helpen om elke dag de vereiste hoeveelheid water te drinken:

 • - Voer 'waterpauzes' in: Om ze te verdelen over heel de dag kunt u rituele drinkmomenten invoeren, bijvoorbeeld voor uw kind naar school vertrekt, tijdens de speeltijd, tijdens de maaltijden, na sportactiviteiten, tijdens het huiswerk, bij het slapengaan, ...
 • - Geef hem zijn eigen fles: Zorg ervoor dat uw kind voortdurend water binnen handbereik heeft door een fles in de sportzak te stoppen, of vul een drinkbus met de afbeelding van een van zijn grote helden.
 • - Variatie doet drinken: Geef het water een smaakje met een schijfje citroen, sinaasappel of enkele blaadjes munt. Uw kind zal het tof vinden om te drinken 'zoals de groten'!
Bronnen

EFSA (2010) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water.