Het water van Hépar kopen

Ontdek de 10 gepersonaliseerde adviezen om uw transit op peil te houden.

Ik ben

Advies in geval van constipatie bij ouderen

1

Geconstipeerd?
Neem goede gewoontes aan!

Met de leeftijd kunt u vaker geconstipeerd raken. Constipatie treft dan ook 1 senior op de 5.

Om constipatie te verhelpen bij ouderen, is het beter om natuurlijke middelen te gebruiken voor er wordt overgegaan tot een behandeling met geneesmiddelen. Hier zijn 4 eenvoudige en doeltreffende tips om uw transit vlotter te laten verlopen:

 • - Beweeg! Een actieve levensstijl bewaren door dagelijks minstens 30 minuten flink door te wandelen of een gelijkwaardige activiteit te beoefenen. Omdat een sedentaire levensstijl het risico van constipatie verhoogt, is regelmatig bewegen nodig en zult u veel minder last ondervinden wanneer u in vorm blijft. Bent u niet echt een grote sporter, denk dan aan activiteiten zoals tuinieren, wandelen, ... Dat telt natuurlijk ook mee!
 • - Eet vezels! Bereid lekkere gerechtjes met veel plantaardige ingrediënten, zodat u veel vezels eet. Denk aan vers fruit, gedroogd fruit, groenten en graanproducten.
 • - Drink! Denk eraan u voldoende te hydrateren door 1,5 l water of meer te drinken per dag*. Voor een serene transit mag u vooral niet vergeten water te drinken. U kunt van het water Hépar® uw dagelijkse bondgenoot maken, omdat het hydratatie combineert met een gunstig effect op de transit**.
 • - Luister naar uw lichaam! : Door goede gewoonten aan te nemen wat uw toiletbezoeken betreft: hou niet op, respecteer een regelmatig ritme en neem uw tijd.

Constipatie is vaak goedaardig: u hoeft er zich geen zorgen over te maken. U moet er wel over praten met uw arts als de symptomen aanhouden of als u erge pijn ondervindt.

* voor een gezonde volwassene met een sedentaire levensstijl die leeft in een gematigd klimaat.
**Hépar® is doeltreffend bij functionele constipatie, buiten elke onderliggende ziekte. HÉPAR® kan een laxatieve werking hebben. Drink 1 l HÉPAR® per dag in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Bronnen

World Gastroenterology Organisation. Constipation : une approche globale. Novembre 2010.
Zeitoun JD et de Parades V. Constipation chronique chez l’adulte. Presse Méd. 2013;42(9)1176-1185.
Dupont C, Campagne A, Constant F. Efficacy and safety of a magnesium sulfate-rich natural mineral water for patients with functional constipation. Clin Gastroenterol Hepatol. 2014;12:1280-7.

2

Ouder worden oké,
maar dan wel in topvorm!

Om in goede gezondheid te blijven, is er niets zo goed als beweging. Met de leeftijd is dit een uitstekend middel om bijvoorbeeld het verlies aan evenwicht, het gebrek aan soepelheid of spierkracht te bestrijden.

Hier volgt een voorbeeld van een 2-in-1-oefening waarmee u de spieren in uw buik en onderrug verstevigt:

 • - Ga op de rand van een stoel zitten, strek de benen uit en zet de voeten plat op de grond.
 • - Buig achterover, breng uw linkerdij naar uw borst door uw knie te plooien en doe vervolgens hetzelfde met de rechterdij.
 • - Herhaal deze oefening 20 à 30 keer.
 • - Als u denkt dat het kan, doe deze oefening dan met de twee benen samen.

Denk eraan u voor, tijdens en na de oefening, goed te hydrateren. Waarom zou u niet kiezen voor Hépar®, bron van magnesium met een gunstige invloed op uw transit*?

*Hépar® is doeltreffend bij functionele constipatie, buiten elke onderliggende ziekte. HÉPAR® kan een laxatieve werking hebben. Drink 1 l HÉPAR® per dag in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Bronnen

World Gastroenterology Organisation. Constipation : une approche globale. Novembre 2010.
Zeitoun JD et de Parades V. Constipation chronique chez l’adulte. Presse Méd. 2013;42(9)1176-1185.

3

Zen worden met
Tai Chi Chuan

Stress maakt onze dagen niet alleen somber, het zou ook een negatief effect hebben op de darmtransit. Een goede oplossing? Tai Chi Chuan! Deze Chinese gevechtsport is gekend voor zijn relaxerend en verstevigende effect en voor het welzijn dat ze biedt aan al wie haar beoefent.

Alle oefeningen van deze discipline vertrekken vanuit dezelfde houding die 'de krijger' wordt genoemd. Hierbij staat u rechtop, de benen uit elkaar, de knieën lichtjes gebogen, en de heupen naar voren gericht.

Vertrekkende uit deze houding volgt hier een reeks bewegingen in de Tai Chi-traditie, die u veel deugd zullen doen:

 • OEFENING NR. 1

  Verplaats uw lichaamsgewicht op uw uitgestrekt linkerbeen en draai uw taille en schouders naar rechts op het moment dat u inademt. Plooi dan uw been wanneer u uitademt, hou een of twee seconden aan en kom terug naar de beginhouding. Herhaal deze oefening met uw rechterbeen.

 • OEFENING NR. 2

  Laat uw armen ontspannen langs uw zijde hangen, draai de taille naar rechts bij het inademen, vervolgens naar links bij het uitademen. Breng uw lichaam terug in een rechte positie en herhaal.

4

Makkelijke massage
voor een
probleemloze transit

Uw transit wordt makkelijk verstoord door externe factoren?

Zonder voor mirakels te kunnen zorgen, kunnen sommige massagetechnieken u helpen bij het oplossen van kleine constipatieongemakken...

Ga op uw rug liggen met geplooide knieën en leg een kussen onder uw billen.

 • - Massage nr. 1 – 4 maal: Ga languit op uw rug liggen, leg een handpalm op uw onderbuik. Draai cirkeltjes rond uw navel met het plat van uw vingers, in wijzerzin. Voer de druk geleidelijk aan op, zonder door te duwen.
 • - Massage nr. 2 – 4 maal: Leg uw handen op elkaar en maak grotere cirkels met uw handpalmen over heel uw onderbuik. Oefen enige druk uit en beweeg altijd in wijzerzin.
 • - Massage nr. 3 – 1 maal: Gebruik de vingertoppen van een van uw handen en maak kleine draaiende bewegingen op dezelfde manier als hierboven.
 • - Massage nr. 4 – 1 maal: Leg uw handpalmen net onder uw navel. Uw vingertoppen moeten elkaar raken. Houd de druk gedurende 1 minuut aan. Adem traag en diep en laat vervolgens los.

Vergeet niet om na deze sessie een groot glas water te drinken. En waarom zou u niet kiezen voor Hépar® en zo genieten van een hydratatiebron met een bewezen efficiëntie voor de transit*?

*Hépar® is doeltreffend bij functionele constipatie, buiten elke onderliggende ziekte. HÉPAR® kan een laxatieve werking hebben. Drink 1 l HÉPAR® per dag in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Bronnen

Voorbeelden van buikmassages: www.topsante.com et www.aufeminin.com

5

Neem elke dag
voldoende vezels op!

Het is geweten, om constipatie te vermijden en voor een goede transit moet u een vezelrijke voeding eten. Maar waar zitten die vezels nu precies in?

De ultieme tip? Neem de gewoonte om tijdens de maaltijd regelmatig te drinken. Het zorgt ervoor dat u even pauzeert en het draagt bij tot uw dagelijkse hydratatie. En waarom niet kiezen voor Hépar®, water dat hydratatie combineert met een bewezen efficiëntie voor de transit*?

*Hépar® is doeltreffend bij functionele constipatie, buiten elke onderliggende ziekte. HÉPAR® kan een laxatieve werking hebben. Drink 1 l HÉPAR® per dag in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Bronnen

Voorbeelden van buikmassages: www.topsante.com et www.aufeminin.com

 • Kies voor 'volkoren'

  Vervang klassieke granen door volkorengranen, door bijvoorbeeld te kiezen voor volkorenbrood, salades met volkorenpasta, risotto met volkorenrijst of volkorenbloem voor taarten en cakes... Volkorengranen zijn perfect voor alles waar we maar zin in kunnen hebben, en ze smaken heerlijk.

 • MIK OP FRUIT EN GROENTEN

  Vers of bereid, ze zijn uitstekende vezelbronnen en ze zullen uw transit een boost geven. Fruit en groenten zijn ook heerlijk rauw uit het vuistje. Ze verplichten u om goed te kauwen om de stukjes kleiner te maken. Het is een manier om uw tijd te nemen aan tafel...

 • DENK OOK AAN GEDROOGD FRUIT

  Voeg gedroogd fruit (abrikozen, vijgen, ...), amandelen of hazelnoten toe aan uw zoete en hartige bereidingen. Ze zijn niet alleen heerlijk, deze bondgenoten van uw transit zijn ook rijk aan vezels.

 • DENK AAN VEZELS VOOR ELKE MAALTIJD

  Het is niet moeilijk om in elke maaltijd voedingsmiddelen te verwerken die goed zijn voor de transit. Bijvoorbeeld:

  • - Bij het ontbijt: voeg volkorengraantjes en wat rode vruchten toe aan uw yoghurt, en begin de dag goed met vers fruit;
  • - Bij de lunch: geniet van rauwkost bij uw voorgerecht en neem een goede portie groenten bij uw hoofdgerecht. Voor het dessert voegt u wat in blokjes gesneden appel of peer toe aan wat plattekaas of kiest u voor een fruitsla (die u nog eens extra kunt bestrooien met geschaafde amandelen of kaneel!).
  • - Bij het avondmaal: kiest u voor een lichte maaltijd met een groene salade gevolgd door een groentepannetje en volkorenpasta. Eindig voor een zoete toets met een vruchtencompote.
  • - Hebt u tussendoor zin in iets? Neem een pauze met een stuk fruit om zo uit de hand te eten, een volkorenkoekje of een handvol amandelen.

6

Fruit en groenten,
de anticonstipatie
kampioenen

De familie fruit en groenten is kleurrijk, smaakvol en rijk aan onmisbare voedingsstoffen voor de goede werking van ons organisme. Onder hun vele deugden, zijn groenten en fruit onder meer uitstekende vezelbronnen.

VOEDINGSMIDDELEN GEWICHT VAN 1 PORTIE HOEVEELHEID VEZELS IN 1 PORTIE
1 APPEL 150 g 3 g
1 BANAAN 100 g 3 g
1 SINAASAPPEL 130 g 2 g
1 PORTIE FRAMBOZEN 80 g 5,5 g
½ AVOCADO 90 g 5 g
1 PORTIE SPINAZIE 80 g 2,5 g
1 HANDVOL SPERZIEBONEN 80 g 2,5 g
1 PORTIE RODE BIET 80 g 2 g
1 portion de betterave rouge 80 g 2 g
1 WORTEL 80 g 1,5 g
1 KOMMETJE VELDSLA 40 g 1 g
1 TOMAAT 80 g 1 g

Als extra troef zijn fruit en groenten bovendien nog eens makkelijk te bereiden! Van fruit kunt u rauw, bereid, in compote of gewoon geperst genieten. Groenten, waarvan de meeste rauw kunnen worden gegeten, kunnen ook op allerlei wijzen worden bereid: gestoomd, in papillot, in de pan, in de oven, op de grill, in een hartige taart of crumble...

Om volop van hun smaak te kunnen genieten, kiest u best voor seizoensgroenten en -fruit. Om te weten wat precies wanneer op zijn best is, is hier een kalender met seizoensgroenten en -fruit:

HERFST / WINTER LENTE / ZOMER
FRUIT - APPEL
- PEER
- CITRUSVRUCHTEN
- KIWI
- KOKOSNOOT
- RODE VRUCHTEN: AARDBEI, FRAMBOOS, KERS, ...
- PERZIK, ABRIKOOS, NECTARINE, ...
- MELOEN, WATERMELOEN, …
GROENTEN - KOLEN
- PREI
- WORTELGROENTEN: WORTEL, BIET, RAAP, SELDERIJ, ...
- ANDIJVIE
- TOMAAT
- COURGETTE, KOMKOMMER
- AUBERGINE
- BONEN
- ERWTEN
- SALADE, SPINAZIE

Genoeg om uw transit deugd te doen en om heel het jaar door van te genieten!

Bronnen

Anses. Table Ciqual 2013.

7

Dagelijks bewegen
voor een serene
transit!

U weet het vast wel: elke dag beweging nemen, zorgt ervoor dat u in vorm blijft, maar bevordert ook een gezonde transit. Goed nieuws: klussen, tuinieren, de afwas doen, afstoffen, strijken of stofzuigen maken ook deel uit van uw dagelijkse portie beweging! Maar dan moet u wel minstens 45 minuten per dag rekenen.

Bent u gemotiveerd om echt te sporten? Rustig wandelen, zwemmen, aquagym, pilates, dans, golf of tennis zijn erg gunstig.

En het pluspunt voor de transit? Denk eraan om beweging steeds te combineren met hydratatie door voldoende te drinken tijdens en na de inspanning. Hépar® is een natuurlijke oplossing waarvan de efficiëntie voor de transit reeds werd bewezen.

*Hépar® is doeltreffend bij functionele constipatie, buiten elke onderliggende ziekte. HÉPAR® kan een laxatieve werking hebben. Drink 1 l HÉPAR® per dag in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Bronnen

PNNS. http://www.mangerbouger.fr

8

Een kleurenpalet voor
een uitstekende transit

Hebt u constipatieproblemen? Vezels kunnen redding bieden!

Om ze makkelijk te integreren in uw voeding, geeft u de voorkeur aan plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, vers of gedroogd, groenten en graanproducten. Deze voedingsmiddelen zijn niet enkel vezelbronnen, ze hebben ook veel verschillende kleuren, wat synoniem staat voor variëteit en vooral vrolijkheid!

Vergeet ook niet om voor voldoende hydratatie te zorgen: vergezel uw maaltijd altijd van een glas Hépar® om hydratatie te combineren met een bewezen effect op de transit*.

*Hépar® is doeltreffend bij functionele constipatie, buiten elke onderliggende ziekte. HÉPAR® kan een laxatieve werking hebben. Drink 1 l HÉPAR® per dag in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Bronnen

Anses. Table Ciqual 2013.
Rq PA: alle hieronder opgelijste voedingsmiddelen zijn minimaal een 'vezelbron' (cf. verordening nr. 1924/2006, met vezelbron = 3 g vezels / 100 g of 1,5 g / 100 kcal).

9

De goede transit
van globetrotters

Houdt u van reizen? Helaas, wanneer u ver van huis bent is het niet altijd makkelijk om 'een goede transit' te verzoenen met een 'exotische' voeding...

Enkele trucjes volstaan echter over het algemeen om lastige spijsverterings- of darmklachten te vermijden tijdens uw vakanties. De voorkeur geven aan lokale gerechten die rijk zijn aan groenten en granen, dus aan een vezelrijke voeding, is altijd een goed middel om uw transit op peil te houden.

Wat granen betreft, heeft elke streek in de wereld zo haar specialiteiten, en het is het moment om ze te ontdekken: rijst in al zijn vormen in Azië, quinoa in de Andes, maïs in de rest van Amerika, fonio, gierst en sorghum in Afrika...

Hydratatie is ook iets dat u niet uit het oog mag verliezen op reis, zeker niet wanneer het warm is. In landen met een gematigd klimaat is een toevoer van 1,5 l per dag* essentieel om in goede gezondheid te blijven en om een goede transit te bevorderen.

* voor een gezonde volwassene met een sedentaire levensstijl die leeft in een gematigd klimaat.

10

Drinken, oké,
maar hoeveel?

U weet het al lang, water is het belangrijkste bestanddeel van ons lichaam. En om een optimaal hydratatieniveau te verzekeren, moet u onthouden dat u 1,5 l water per dag nodig hebt*. Dit volume zorgt ervoor dat een deel van het vocht dat uw lichaam gedurende de dag op natuurlijke en onvermijdelijke wijze verliest (zweet, urine, ...), kan worden gecompenseerd. Spreiden is de boodschap! Neem bijvoorbeeld de gewoonte om 'waterpauzes' in te lassen op belangrijke momenten, zowel tijdens als tussen de maaltijden. Kies voor natuurlijk mineraalwater van Hépar® om u te hydrateren en tegelijk te genieten van zijn doeltreffendheid voor de transit**.

* voor een gezonde volwassene met een sedentaire levensstijl die leeft in een gematigd klimaat.
**Hépar® is doeltreffend bij functionele constipatie, buiten elke onderliggende ziekte. HÉPAR® kan een laxatieve werking hebben. Drink 1 l HÉPAR® per dag in het kader van een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Bronnen

World Gastroenterology Organisation. Constipation : une approche globale. November 2010.
Zeitoun JD et de Parades V. Constipation chronique chez l’adulte. Presse Méd. 2013;42(9)1176-1185.